לשון הרע והוצאת דיבה

עורך דין תביעות לשון הרע והוצאת דיבה:

משרדינו מתמחה בייצוג תובעים ונתבעים לפי חוק איסור לשון הרע. במאמר זה ננסה לפרט באופן כללי מהי תביעת לשון הרע ואיך מתנהל ההליך המשפטי. תביעות לשון הרע והוצאת דיבה נפוצות בבתי המשפט, אודות אמצעי הטכנולוגיה שמצד אחד רב פרסומי לשון הרע מתפרסמים במרשתת ובאמצעות הטכנולוגיה ניתן לתעד "איסוף ראיות" אודות הפרסום הפוגעני.

באופן כללי תביעות לשון הרע והוצאת דיבה מגוונות מאד, לרב הם גם טומנים בתוכם פרט לפרסום עצמו, סכסוכים רבים, אישיים ואמוציונליים. בתביעות לשון הרע והוצאת דיבה, האדם הנפגע פועל בעיקר (פרט לפיצוי ככל ויתקבל) לטיהור שמו בבחינת "טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב". 

היום גם תביעות של "ריכולים" ושיחות "אישיות" בין אנשים, מאחורי הגב של הנפגע מגיעות לפתחו של בית המשפט ולכן ישמרו בדבריכם בבחינת "חיים ומוות ביד לשון". יש צדדים שלוקחים סכסוך בניהם והופכים אותו וויראלי, משמיצים ומבזים שמו של אדם , למשל: אדם שסבור כי מן דהוא גנב ממנו יכול לפרסום אודותיו שהוא "גנב" וכיו"ב וכמו גם בסכסוך בין בני זוג שכל צד משמיץ את יריבו באופן ויראלי, ובמצע שיחות עם אנשים מכרים קרובים במטרה לחבל בשמו, פרסומים ברשתות החברתיות, כתיבת מאמר, ספר, שיחות חולין, ציורים ועוד דוגמאות כיד הדמיון. במאמר זה עו"ד ללשון הרע גיא חי יסביר אודות החוק לרבות שימוש בסעיפיו השונים לצורך הבנת הנושא. 

עורך דין מסביר מהי  לשון הרע?

החוק המסדיר את נושא לשון הרע הינו –חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 (להלן: "החוק")

פרסום לשון הרע מוגדרת בחוק גם כעוולה אזרחית ועילה פלילית – במאמר זה נתמקד בלשון הרע בהתאם לדין האזרחי.

החוק מגדיר אדם" – יחיד או תאגיד" מכאן עולה, שפרסום לשון הרע יכול להיעשות כלפי אדם וכלפי תאגיד (להלן כשנרשום אדם אנו מתכוונים גם לתאגיד) תאגיד יכול להיות חברה, עמותה, שותפות, אגודה וכיוצא בזה.

בטרם נסביר את רכיבי החוק הרלוונטיים, נפנה למקורותינו, יש בהם ללמדנו שעוד מקדמת דנא הכירו באיסור של הוצאת דיבתה על אדם ואף גינו את מי שמוציא לשון הרע. קיימים במקורותינו פסוקים עוצמתיים, לכל הקשור ללשון, לדיבור ולשימוש בהם, ראו לדוגמא בפסוקים כמו: "לא תלך רכיל בעמך" ,לא תִשָּׂא שֵמַע שָׁוְא, ואף חז"ל אמרו: "שומר פיו ולשונו – שומר מצרות נפשו"

משרדינו רואה ערך עליון בייצוג בתיקים אלה. בפסיקת בתי המשפט אף נקבע שלעיתים הנכס היחידי של אדם הוא שמו והוא הנכס העקרי שברשותו. 

שם של אדם (תאגיד) משפיע באופן ישיר הן על תדמיתו האישית והן החיצונית. פגיעה באדם על ידי פרסום לשון הרע יכולים להוביל לפגיעה חמורה במעמדו החברתי, האישי והכלכלי. 

להתכתבות ישירה עם עו"ד גיא חי, הקליקו כאן.

אילו דרכים החוק מעניק כדי להתמודד עם פרסום לשון הרע :

  • בהתאם לסעיף 7 א' לחוק, ניתן לפסק לזכות תובע בתביעת לשון הרע, פיצוי כספי על סך של עד 76,000 ₪, ללא הוכחת נזק(סכום זה צמוד למדד) נציין, בתביעות על רכיב זה (בלא הוכחת נזק) אין זה מחייב שבתי המשפט יפסקו את מלוא סכום התביעה ובית משפט יפסוק בהתאם לחומרת הפרסום, פגיעתו שעולה, כמות הפרסומים ומשתנים נוספים.
  • במקרים בהם הפרסום נעשה בכוונת זדון, בית המשפט ראשי לפסוק פיצוי לנפגע  עד 152,000 ₪, יוער כי לא בנקל ניתן יהיה להוכיח כוונת זדון, הדבר בעיקר נלמד מהחומרה של הפרסומים, תפוצתם, נסע ההכפשה ועוד. 
  • החוק נמצא בפקודת הנזיקין – ומשכך, אם יוכיח  התובע שפרסום לשון הרע גרמם לו לנזק מסוים, הוא יוכל לתבוע את גובה הנזק שנגרם לו לעיתים ניתן לתבוע בגין נזק ללא ממוני (כאב וסבל) שהפרסום גרם לנפגע – בהתאם לנזק שנגרם לו – למשל, אם כתוצאה מפרסום לשון הרע כנגד הנפגע ביטלו מולו חוזה כלכלי הוא ראשי לתבוע את הנזק שנגרם לו. במילים אחרות, התובע יצטרך להוכיח ראייתית שנגרם לו נזק.
  • נוסף על כל פיצוי או סעד – ראשי בית המשפט לתת צווי עשה וצווי מניעה.
  • צווי עשה – לחייב את הנתבע לפרסם על חשבונו, תיקון לפרסום או הכחשה.
  • צווי מניעה- לחייב את הנתבע ולאסור עליו הפצה של עותקי הפרסום המכילים את לשון הרע, צו החרמה של עותקי הפרסום.

חוק איסור לשון הרע מתנגש עם הזכות חופש הביטוי:

במדינה על בסיס משטר דמוקרטי זכות חופש הביטוי היא חלק יסודי וחשוב . ולכן, כשמוגשת תביעה לבית משפט הוא נדרש להכריע לעיתים בשאלה אם הפרסום מהווה טענה לגיטימית בנסיבות המקרה או לשון הרע. טענה לגיטימית יכולה להיות פרסום מקצועי על שירות שניתן ביקורת שלילית על חווית שירות, ועוד.

חוק איסור לשון הרע מעניק לנתבע הגנת "תום הלב" והגנות נוספות – כשנתבע מעלה טענת  נטל הוכחה רובץ על כתפו.

ככל והגישו נגדכם תביעת לשון הרע ודיבה, שלחו לכם מכתב התראה, הכפישו אתכם ברבים עשו לכם שיימינג ברשת, אתם מוזמנים להיוועץ עימנו על הנושא. 

לשיחה ישירה עם עו"ד גיא חי, חייגו:

הבהרה : מטרת הכתובים באתר אינם בשום אופן לשם יעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית, והשימוש בהם באחריות בלעדית של הקורא.
הכתובים באתר מהווים תיאורים כלליים בלבד ובלתי מחייבים. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמחה בתחום.

לקביעת ייעוץ התקשרו

או השאירו פרטים

פרטי התקשרות

שעות פעילות

נא מלאו פרטים ונציגנו יצרו עמכם קשר בהקדם